
KMK:U arbetar aktivt för sociala umgängen båtintresserade ungdomar emellan. Ungdomsavdelningen bildades 1927 och har till ändamål att samla motorbåtssportens intresserade ungdomar och särskilt verka för deras utbildning i navigation, båtmanövrering och sjömanskap.
KMK:U ansvarar även för att ungdomshuset på Högböte är utrustat med bl a spel och TV. På Högböte arrangerar KMK:U den årliga fiskdammen på Midsommar och även andra aktiviteter under sommaren.
Ungdomsavdelningens medlemmar är fullvärdiga medlemmar i KMK med de rättigheter och de skyldigheter som detta medför. Till KMK:U kan barn och ungdomar inväljas till och med 25 år. Medlemsavgiften för ungdomar t o m 25 år är 200 kr.
Under sommaren arrangerar vi två sjösportläger för ungdomar i åldrarna 12-17 år på KMKs klubbholme Högböte. Utbildningen består i båtmanövrering, navigation, sjömanskap, första hjälpen m m. Det finns plats för 20 elever på varje läger och 10 instruktörer utbildar ungdomarna. Nybörjarkursen sker direkt efter skolavslutningen 15-21 juni 2017 och fortsättningskursen med förarbevis börjar efter midsommarhelgen 26 juni-2 juli 2017.
Varje kurs pågår under en vecka och eleverna bor på Högböte utanför Möja. För att ta förarbevis måste eleven har fullgjort nybörjarlägret. Kostnaden är 5 500 kr för nybörjarlägret och 6 500 kr för fortsättningskurs/förarbevis.
För anmälan och mer information, kontakta kansliet på tel 08-661 23 03 eller kansli@kmk.a.se
KMK:U finns till för båtklubbens yngre medlemmar och ser till så att ungdomshuset och Högböte har rätt material för ungdomarna. På Högböte arrangerar KMK:U den årliga fiskdammen på midsommar och även andra aktiviteter under sommarevenemangen.
Ordförande i Ungdomskommittén är Isabella Kull. Ordförande utses av KMK.
På Högböte har det årligen bedrivits Sjösportläger för ungdomar i åldrarna 12-20 år. Alla läger leds av 8-10 instruktörer på 20 deltagare vilket innebär att eleverna får mycket uppmärksamhet och har möjlighet att utvecklas så mycket som möjligt. Med detta arbetssätt har vi lyckats utbilda alla våra deltagare med strålande resultat samtliga år.
Läger 1 – Nybörjarläger
Första lägret är en introduktion till båtlivet, skärgården och sjömanskap. Det är ett förberedande läger inför våra andra två läger: Fortsättningslägret med förarbevis och Kustskepparlägret. Under en vecka får deltagarna lära sig att navigera med sjökort och kompass upp till 25 knop, båtmanövrering, sjömanskap, första hjälpen m m. När vi inte har teori eller båtpraktik har vi härliga stunder där vi tillsammans hittar på roliga saker som att bada, åka ring, köra KMK:Us racerbåt GT30, basta, åka på utflykt, ha disco.
Läger 2 – Fortsättningsläger
Fortsättningslägret är en fördjupning i det man berör på Nybörjarlägret. På detta läger har deltagarna möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom båtpraktik och teori. Nu får deltagarna utmana sig själva med högfartsnavigering på en mer avancerad nivå med längre banor än på första lägret. I slutet av veckan skrivs en examination som, om den godkänns, resulterar i ett förarbevis tillsammans med en intygsbok. Likt nybörjarlägret hittar vi även denna vecka på roliga saker tillsammans.
Läger 3 – Kustskepparläger
Kustskepparintyget är steg två i fritidsbåtsutbildningen och är obligatoriskt för att få föra fritidsbåt med en längd över 12 m och 4 m bredd. De som tagit förarintyget (minst 1 månad gammalt) och är 15 år fyllda är behöriga att söka till vårt Kustskepparläger. Kustskepparintyget är en påbyggnad på förarbeviset och samtliga kunskaper från tidigare intyg förväntas man kunna.
Kustskepparen utgör även navigationen för fartygsbefäl klass 8 vilket i huvudsak är en teoretisk utbildning men även praktisk som är nästa steg i utbildningen. Under Kustskepparlägret fördjupas de kunskaper man erhållit från förarintyget och byggs på med nya kunskaper och erfarenheter om sjölivet.
Under veckan går vi djupare in på mörkernavigering utomskärs och båtpraktik med mörkerkörning ingår. Detta innebär att deltagarna får lära sig att navigera efter fyrar och läsa av lanternor och dagersignaler samt hur man tar hänsyn till missvisning, avdrift och deviation i sin kurs. I utbildningen ingår även högfartsnavigering, bastubad, GT30 och annat kul.
I slutet av veckan genomförs en examination där deltagarna ska visa sig ha de kunskaper som krävs för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt i skyddade såväl som oskyddade farvatten.
För anmälan och mer information, kontakta KMK Kansli på tel 08-661 23 03 eller mail kansli@kmk.se
Isabella Kull Ordförande, Emma Ahlin, William Evén Tvärenvigg, Lovisa Gorton