KUNGL. MOTORBÅT KLUBBEN
KMK
Nyheter
Hamnar
Ansökningar
Information
Anmälningar
Kansli
Styrelse
Kommitteér
Miljö
Djurgårdshamnen Hamnkapten
070-260 27 13
Högböte Tillsyningsmän
070-259 92 29
Telefon kansli
08-661 23 03
Exp.tid
mån-tors kl 09.00-16.00
fredag 9.00-13.00
Lunchstängt: 12.00-13.00
KMK
Kungliga Motorbåt Klubben bildades 1915 för att övertaga och fortsätta den del av Kungliga Automobil Klubbens verksamhet som omfattade motorbåtssidan, med främsta uppgift ”att skapa en för hela landet omfattande sammanslutning av motorbåtsintresserade och för motorbåtssportens utveckling intresserade personer i syfte att ena och gentemot myndigheter och andra tillvarataga motorbåtsmännens, och den inhemska motorbåtsindustrins intressen, att utöva motorbåtsport i alla dess former och befrämja angenäm samvaro mellan klubbmedlemmar”.
Historia
Utvecklingen ledde till att KMK sedan blev en av initiativtagarna till bildandet av Svenska Båtunionen (SBU) år 1928 och som idag består av c:a 840 båtklubbar fördelade på olika regionala båtförbund. SBU är en betydelsefull organisation i det svenska båtlivet, icke minst som ett starkt språkrör, såväl till kommunala som statliga myndigheter. KMK betraktas som ett förbund i SBU genom sin riksomfattande karaktär.

Inom KMK finns sedan 1927 en ungdomsavdelning, KMK:U. Ungdom upp till 25 år har genom KMK:U möjlighet att bli medlem i KMK för väsentligt reducerad årsavgift.

Inom KMK bildades 1930 Kungl. Motorbåt Klubbens Raceravdelning (KMK:R), som har till ändamål att tillvarataga racerbåtförarnas intressen genom att bl.a. anordna racerbåtstävlingar. Då på tillskyndan, bl.a. från KMK, Svenska Racerbåtsförbundet (SVERA) tillkom, ingår KMK:R även i detta förbund som en racerbåtsklubb.

KMK var även en av initiativtagarna till bildandet av ”Union Internationale Motonautique”, UIM. Denna federation med säte i Monaco tillvaratar och handlägger alltefter behov motorbåtsväsendets alla intressen av internationell karaktär. Fram till 1979 var KMK s k ”National Authority” (NA) i UIM men under nämnda år överenskoms, att SBU såsom en huvudorganisation skulle överta denna roll. Numera dominerar racertävlingsfrågorna verksamheten i UIM. Europeiska ”fritidsbåtsfrågor” koordineras sedan 1982 av EBA, European Boating Association. I denna organisation deltar SBU som svensk representant.

KMK anordnar navigationstävlingar såväl inom klubben som i samverkan med andra klubbar, rallyn och eskaderfärder, allt för att främja navigationskunnande och sjömanskap i förening med trivsam samvaro. KMK arrangerar för sina medlemmar under året olika samkväm, dels på klubbholmen Högböte, dels i samband med vårmöte i Stockholm. Föredrag, utflykter och studiebesök brukar också stå på programmet under vintersäsongen.

Vartannat år anordnas ”De Kungliga Klubbarnas Fest” av de kungliga klubbarna KMK, KAK, KSSS, KSAK.
KMK ber att få önska Er en trevlig sommar
Kansliet kommer under semesterperioden ha oregelbundna öppettider.
Vi svarar givetvis på kanslitelefonen 08- 661 23 03 vi läser och besvarar mail:
KMK ber att få önska Er en trevlig sommar
Kansliet kommer under semesterperioden ha oregelbundna öppettider.
Vi svarar givetvis på kanslitelefonen 08- 661 23 03 vi läser och besvarar mail: kansli@kmk.se
Om du vill ha kontakt med Hamnkapten i Djurgårdshamnen så ringer du 070- 260 27 13
Om du vill ha kontakt med tillsyningsman på Högböte ringer du 070- 259 92 29.
KMK Racing
KMK Racing etablerades 1930 och är mest känd för sina racerbåttävlingar som Mälaren Runt och som delarrangör till Roslags-, Djurgårdsbrunns och Waxholmsloppet.

KMK:R har under åren haft en rad framgångsrika och legendariska namn inom svensk motorbåtracing. Ett flertal världsmästerskaps- och europamästerskapstitlar upptas på dessa personers meritlistor. Avdelningen handhas av en egen styrelse och är ansluten till Svenska Racerbåtsförbundet och Riksidrottsförbundet.

KMK:R satsar även starkt på ungdomarna.
Båtar lånas ut gratis till klubbens förare mot att de kör för KMK:R och sköter om båtar och motorer.

Alla förare måste ha licens utfärdad av SVERA- Svenska Racerbåtförbundet. Dessa licenser är belagda med en avgift. Klubben sponsrar förarna med ett tävlingsbidrag om 300 kr för varje starttillfälle vid tävlingar inom Sverige.

En speciell utbildning för att köra snabba motorbåtar fordras för att få delta i de olika tävlingarna.

Antalet klubbmedlemmar i KMK:R är för närvarande drygt 200 st. Medlemsavgiften är 200 kr för junior t o m 20 år och 400 kr för senior. Familjeavgift 600 kr per år. Ingen inträdesavgift uttas.
Medlem i KMK:R åtnjuter alla de förmåner som ges alla medlemmar i moder föreningen KMK, bland annat årsbok, klubbtidning, kansliservice, deltagande i sociala aktiviteter och tillgång till klubbholmen Högböte öster om Möja i Stockholms ytterskärgård.

KMK:R önskar utöka sitt medlemsantal med intresserade ungdomar och söker också äldre, gärna föräldrar till ungdomarna, som kan bistå som funktionärer vid tävlingar.
Alex Céwe Världsmästare i GT15.
Alex en av de duktiga juniorer som är fostrad i KMKR lyckades i helgen att bli världsmästarei klassen GT15.
Tävlingen avgjordes i Lettland, Aluksn
Alex Céwe Världsmästare i GT15.
Alex en av de duktiga juniorer som är fostrad i KMKR lyckades i helgen att bli världsmästarei klassen GT15.
Tävlingen avgjordes i Lettland, Aluksne strax utanför Riga.
Det var 18 förare från olika nationer. Alex fanns på en tredjeplats efter första dagens tävling efter en fantastiska körningar på söndagen så grejade Alex VM gulden, en riktigt kämpainsatts.
Alex som 2018 blev Svensk Mästare i GT15 visade att han behållit och funnit mer fart med hårt arbetet och många tester.
Stort Grattis Alex.
Svenska Sjö
KMK är en av delägarna till Svenska Sjö.
Bolaget som sedan starten 1967 är Sveriges ledande specialister på båtförsäkring.
Genom att försäkra i Svenska Sjö så bidrar man till vår verksamhet. Men det ger också direkta fördelar som omfattande villkor och smidig skadereglering. Om verksamheten går med överskott så får du som kund också en direkt bonus på nästkommande årspremie. Läs mer på svenskasjo.se eller ring 08-541 717 50.
Eskader
Varje säsong arrangeras två eskadrar för KMK:s medlemmar.
Frågor och anmälan till hans@bihal.se
Läs mer här om du vill delta eller veta mer.
För frågor och anmälan, kontakta Hans Larsén, hans@bihal.se
KMK:Ungdomsektionen
KMK:U arbetar aktivt för sociala umgängen båtintresserade ungdomar emellan. Ungdomsavdelningen bildades 1927 och har till ändamål att samla motorbåtssportens intresserade ungdomar och särskilt verka för deras utbildning i navigation, båtmanövrering och sjömanskap.

KMK:U ansvarar även för att ungdomshuset på Högböte är utrustat med bl a spel och TV. På Högböte arrangerar KMK:U den årliga fiskdammen på Midsommar och även andra aktiviteter under sommaren.

Ungdomsavdelningens medlemmar är fullvärdiga medlemmar i KMK med de rättigheter och de skyldigheter som detta medför. Till KMK:U kan barn och ungdomar inväljas till och med 25 år. Medlemsavgiften för ungdomar t o m 25 år är 200 kr.

Under sommaren arrangerar vi två sjösportläger för ungdomar i åldrarna 12-17 år på KMKs klubbholme Högböte. Utbildningen består i båtmanövrering, navigation, sjömanskap, första hjälpen m m. Det finns plats för 20 elever på varje läger och 10 instruktörer utbildar ungdomarna. Nybörjarkursen sker direkt efter skolavslutningen 15-21 juni 2017 och fortsättningskursen med förarbevis börjar efter midsommarhelgen 26 juni-2 juli 2017.

Varje kurs pågår under en vecka och eleverna bor på Högböte utanför Möja. För att ta förarbevis måste eleven har fullgjort nybörjarlägret. Kostnaden är 5 500 kr för nybörjarlägret och 6 500 kr för fortsättningskurs/förarbevis.

För anmälan och mer information, kontakta kansliet på tel 08-661 23 03 eller kansli@kmk.a.se

KMK:U finns till för båtklubbens yngre medlemmar och ser till så att ungdomshuset och Högböte har rätt material för ungdomarna. På Högböte arrangerar KMK:U den årliga fiskdammen på midsommar och även andra aktiviteter under sommarevenemangen.

Ordförande i Ungdomskommittén är Isabella Kull. Ordförande utses av KMK.

På Högböte har det årligen bedrivits Sjösportläger för ungdomar i åldrarna 12-20 år. Alla läger leds av 8-10 instruktörer på 20 deltagare vilket innebär att eleverna får mycket uppmärksamhet och har möjlighet att utvecklas så mycket som möjligt. Med detta arbetssätt har vi lyckats utbilda alla våra deltagare med strålande resultat samtliga år.

Läger 1 – Nybörjarläger
Första lägret är en introduktion till båtlivet, skärgården och sjömanskap. Det är ett förberedande läger inför våra andra två läger: Fortsättningslägret med förarbevis och Kustskepparlägret. Under en vecka får deltagarna lära sig att navigera med sjökort och kompass upp till 25 knop, båtmanövrering, sjömanskap, första hjälpen m m. När vi inte har teori eller båtpraktik har vi härliga stunder där vi tillsammans hittar på roliga saker som att bada, åka ring, köra KMK:Us racerbåt GT30, basta, åka på utflykt, ha disco.

Läger 2 – Fortsättningsläger
Fortsättningslägret är en fördjupning i det man berör på Nybörjarlägret. På detta läger har deltagarna möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom båtpraktik och teori. Nu får deltagarna utmana sig själva med högfartsnavigering på en mer avancerad nivå med längre banor än på första lägret. I slutet av veckan skrivs en examination som, om den godkänns, resulterar i ett förarbevis tillsammans med en intygsbok. Likt nybörjarlägret hittar vi även denna vecka på roliga saker tillsammans.

Läger 3 – Kustskepparläger
Kustskepparintyget är steg två i fritidsbåtsutbildningen och är obligatoriskt för att få föra fritidsbåt med en längd över 12 m och 4 m bredd. De som tagit förarintyget (minst 1 månad gammalt) och är 15 år fyllda är behöriga att söka till vårt Kustskepparläger. Kustskepparintyget är en påbyggnad på förarbeviset och samtliga kunskaper från tidigare intyg förväntas man kunna.

Kustskepparen utgör även navigationen för fartygsbefäl klass 8 vilket i huvudsak är en teoretisk utbildning men även praktisk som är nästa steg i utbildningen. Under Kustskepparlägret fördjupas de kunskaper man erhållit från förarintyget och byggs på med nya kunskaper och erfarenheter om sjölivet.

Under veckan går vi djupare in på mörkernavigering utomskärs och båtpraktik med mörkerkörning ingår. Detta innebär att deltagarna får lära sig att navigera efter fyrar och läsa av lanternor och dagersignaler samt hur man tar hänsyn till missvisning, avdrift och deviation i sin kurs. I utbildningen ingår även högfartsnavigering, bastubad, GT30 och annat kul.

I slutet av veckan genomförs en examination där deltagarna ska visa sig ha de kunskaper som krävs för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt i skyddade såväl som oskyddade farvatten.
För anmälan och mer information, kontakta KMK Kansli på tel 08-661 23 03 eller mail kansli@kmk.se

Isabella Kull Ordförande, Emma Ahlin, William Evén Tvärenvigg, Lovisa Gorton

Telefon kansli:
08 - 661 23 03
Exp.tid:
mån-tors kl 09.00-16.00
fredag 9.00-13.00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Postadress:
Box 24122
104 51 Stockholm
Besöksadress:
Villa Godthem,
Rosendalsvägen 9, 1 tr
Djurgårdshamnen Hamnkapten
070-260 27 13
Högböte Tillsyningsmän
070-259 92 29
logo
Kungliga Motorbåt Klubben
KMK värnar om dig som är medlem eller besökare på kmk.se.
Vi använder cookies för att göra tjänsten mer personaliserad och användarvänlig.
Genom att klicka Jag förstår så samtycker du till användandet av cookies.
Läs mer om våra Användarvillkor.
Läs mer om vår Hantering av personuppgifter.